--Folkmusikfest Gustafs 2007

PROGRAM

18 augusti   Stämningsfull och varierad folkmusikkonsert
18 augusti   Kom och dansa till spelmansmusik från Södra Dalarna och spela tillsammans med de skickligaste traditionsbärarna

Presentation av medverkande

18 augusti Kurser

Foto: Anders Birkeland

Lördag den 18 augusti

Stämningsfull och varierad folkmusikkonsert

Södra Dalarna har en mycket stor skatt med äldre låtar, visor och danser, väl i klass med vad som finns i andra delar av Sverige. Denna folkmusikskatt står i fokus vid denna konsert samtidigt som nykomponerad musik som bygger på traditionerna kommer att presenteras. Konserten bjuder på mycket av det bästa, bl a polskor av de skickligaste traditionsbärarna och improvisationsdans av professionella folkdansare.

17.00 Plats: Gustafs kyrka

DansareProfessionella folkdansarna Magnus Samuelsson och Linda Reinered
Riksspelmannen, sångerskan och kompositören Maria Hulthén
Riksspelmännen Erik Köpmans, Brodd Leif Andersson och Pontus Berggren
Folkdansaren och riksspelmannen Bengt Wittgren
Säters Spelmanslag
Säters Nyckelharpor
Södra Dalarnas Spelmanslag
Säters Folkdansgille, barn- och ungdomsgruppen
Durspelaren Bosse Eriksson
Fiolspelmannen Ellinor Fritz
Sångerskan Ann-Christine Östlund Bäckehag
Folkdansarna Solveig Ronnebrant och Britt-Marie Nilsson
Hedemora Zuzukigrupp

Ca 19.00- 22.00 Plats: Gustafs församlingsgård

Kom och dansa till spelmansmusik från Södra Dalarna och spela tillsammans med de skickligaste traditionsbärarna

Aspeboda Spelmanslag spelar till dans och senare under kvällen tar andra spelmän från Södra Dalarna vid.
Under kvällen erbjuder vi även ”buskspel” och möjlighet att spela tillsammans med de skickligaste traditionsbärarna.

Bakgrund: Södra Dalarna har en mycket stor skatt med äldre låtar, visor och danser, väl i klass med vad som finns i andra delar av Sverige, inklusive Siljansbygden. Denna stora folkmusikskatt står i fokus för Folkmusikfest i Gustafs, Säters kommun.
Arrangörsföreningen Folkmusikfest Gustafs vill helt enkelt ge fler personer tillgång till denna stora folkmusikskatt som huvudsakligen förmedlats vidare till dagens generation av riksspelmannen Ingvar Norman som dog 1996.
Ingvar Norman från Säter i Dalarna har betytt mer än de flesta andra spelmän i landet när det gäller att sprida Sveriges folkmusiktraditioner. Ingvars gedigna arbete, 2 332 upptecknade låtar och visor, är till stor del från Säter och Hedemora. Det är en helt unik samling. Dessutom har Ingvar upptecknat många polskedanser som idag fått bred spridning i Sverige. Fortfarande är det dock så att den stora låtskatten med äldre låtar är relativt okänd. Nu är det helt enkelt dags att det arv som Ingvar efterlämnar också får en bredare spridning.

PRESENTATION  AV ETT URVAL AV MEDVERKANDE

Samtliga riksspelmän som deltar vid konserten den 18 augusti har gått i lära hos riksspelmannen Ingvar Norman och spelat i Södra Dalarnas Spelmanslag under Ingvar Normans ledning under många år.  


  • Riksspelmannen, violinisten och kompositören Maria Hulthén. Maria Hulthén är uppvuxen i Vikmanshyttan i Hedemora kommun, men bor och verkar sedan flera år tillbaka i Stockholm. Lär mera om Maria Hulthén på www.mariamusic.nu .
  • Riksspelmannen Brodd Leif Andersson kommer från Vika i Falu kommun och är barnbarn till den skicklige spelmannen Brodd Albin från Vika.
  • Riksspelmannen Erik Köpmans kommer från Säter och började spela fiol med morfadern Rudolf Lilja och sedan med Pontus Berggren från Säter. Efter att i början av 1980-talet kommit i kontakt med Ingvar Norman och Brodd Leif Andersson har han sedan dess mest ägnat sig åt folkmusiken i Södra Dalarna. Erik spelar mycket till dans och har spelat på låt- och danskurser både i Sverige och utomlands. Erik blev riksspelman 1991.
  • Riksspelmannen och folkdansaren Bengt Wittgren kommer från Hedemora. Han är bl a känd från gruppen Nordanvind.
  • Riksspelmannen Pontus Berggren från Mårtensgård Säter.
  • Magnus Samuelsson – känd från bland annat Nordanvind och benämnts ”folkdansens enda fixstjärna”. Magnus är utbildad folkdanspedagog vid Danshögskolan och arbetar som huvudlärare i folkdans på Dansarutbildningen med folklig/scenisk inriktning vid Musikkonservatoriet i Falun.
  • Linda Reinered, professionell folkdansare som bl a utbildat sig i dans vid Musikkonservatoriet i Falun.

Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan