--Folkmusikfest Östra Silvberg 2007

Program

 

Fredagen den 17 aug. kl. 20.30 

Folkmusikkonsert med Triakel ”Sånger från 63 º N” Under bar augustihimmel och vid eldars sken njuter vi av tramporgel, fiol och genuin visa framförd av folkmusikgruppen Triakel.
Klä dig varmt och ta med något att sitta på. Det blir kyligt på kvällen men desto varmare i själen när Emma Härdelins tidlösa och klara stämma ljuder över det grönskimrande vattnet vid Östra Silvbergs gruva.

Stämningen som vilar över Östra Silvberg är oslagbar. I skymningen kan du ana närvaron av tidigare generationers gruvdrängar och silverknapare och känna röken från tillmakningseldarna.
Storgruvans turkosa vatten speglar himmel, berg och skog. Ödekyrkogården ligger strax intill och minner om det medeltida Sankt Nikolai kapell som en gång legat där. Det uppfördes av de rika silvbergsmännen och var i bruk ända fram till 1830-talet.
Gruvan hade sin storhetstid redan under 1400-talet.

Triakel består av Emma Härdelin, sång, Kjell-Erik Eriksson, fiol och Janne
Strömstedt, tramporgel. Alla tre är väl etablerade i den svenska folkmusikeliten.
Emma och Kjell-Erik kan även höras i grupperna Garmarna och Hoven Droven.

Triakel spelar visor. Allt ifrån gamla revynummer till psalmer får plats i gruppens repertoar. Ofta har visorna sitt ursprung i Jämtland eller Hälsingland som är medlemmarnas hemtrakter. Musiken är lågmäld men laddad och arrangemangen byggs upp kring Emmas sång som utgör kärnan i ljudbilden. Ett uttryck för medlemmarnas längtan till det akustiska och enkla som en motvikt till deras i övrigt elektrifierade och volymstarka musikaliska vardag. Under de senaste åren har bandet turnerat land och rike runt och spelat sin musik i ett femtontal europeiska länder. Dessutom har gruppen framträtt i Japan och vid ett flertal tillfällen såväl i USA som Canada.

Triakel har förutom en CD-singel (Innan Gryningen 1999) tillsammans med Benny Andersson spelat in tre egna CD-skivor. Den första släpptes i maj 1998, den andra i november 2000 och den tredje i maj 2004. Gemensamt för samtliga är att de fått ett varmt mottagande av såväl press som publik. Skivorna ges även ut på licens i Tyskland, USA och Japan samt exporteras till bl.a. England, Ryssland, Holland, Portugal, Slovenien och Sydafrika.

Sånger från 63 º N är ett album som borde passa alla som har det minsta intresse för folkmusik eller visa eller båda delarna” /Anders Jakobsson, Gefle Dagblad

Emma är förstås galjonsfigur med sin klara röst, men det är väldigt häftigt med den ovanliga sättningen tramporgel och fiol bakom henne” /Winnie Gravlund, Helsingborgs Dagblad

"Det här är musik grymmare än all gangstarap"             
Annika Norlin, journalist och musikant med artistnamnet Hello Saferide

Om Triakel
Som svensk är man en lat idiot. Vi köper skivor med Bob Dylan eller Mary J Blige eller Britney Spears och njuter av att vältra oss i vad någon tvärs över Atlanten känner när de är ledsna eller glada.
Aldrig har det slagit oss in att farmors farmor kanske var ute efter precis samma kick. Trots att hon bodde i en skruttig bondgård i en liten by i Jämtland måste det ju ha funnits humor och kärlek där också. Och musik.
Och när min kompis idag surar över att alla killar hon träffar är idioter kan man ge sig på att samma problem fanns för hundra år sedan.

Alla gossar äro klara som en dag,
Huru skall man det besinna.
När de bliva gifta blir de skräp ändå,
Sällan vill de vara hemma.
Ty de slita skor dit som hålles krog
Uti sus och dus taga de sig rus
Supa brännevin tills de ser ut som svin
Ja ack vad uselt är att ha en sådan kär
Bättre är att ensam vara

Det är en polska efter Anna Lovisa Johansson i Halland och den ultimata singelsången. Att det fanns sådana här grymma, roliga texter med sådan säll musik till visste jag knappt alls. Hade inte tänkt på det. Trodde väl att folk bara sjöng psalmer. Eller att de inte sjöng alls, bara eftersom korten är svart-vita och alltid föreställer folk som står och skördar.
Då är det tur att det finns människor som medlemmarna i Triakel. Som orkar. Som vill. Som vet att om man bara engagerar sig och letar upp de här sångerna är det värt all möda. Som hittar sångerna och spelar in dem, som åker ut och spelar upp dem. Och som får historielösa människor som mig själv att förstå - och att vilja veta mer.

Länk till www.triakel.com


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan