--Folkmusikfest Österfärnebo & Gysinge 2007

Presentation av medverkande


Koversta, Österfärnebo


Kebnekajse

Kebnekajse tillhörde 70-talets giganter och blev mest kända för sin elektriska variant av den svenska folkmusiken. De inspirerade många att söka sig till spelmanstämmorna som plötsligt blev välbesökta. Många började ta fiolkurser och medlemmar i t ex Hedningarna började spela folkmusik efter att ha hört Kebnekajse. Gruppen lanserade Barkbrödslåten, Horgalåten, Skänklåt från Rättvik m fl och gjorde dessa kända för den svenska allmänheten,som fram till dess varit tämligen ovetande om dylik musik. Läs mer på: www.kebnekajse.net

Sandvikens spelmanslag
Sandvikens spelmanslag har funnits i olika skepnader från 1970-talet, somliga har varit med från starten medan andra har passerat revy och nya tillkommit. Gruppen är aktiv och deltar samt framträder i många skiftande sammanhang. De har även givit ut en skiva.

Lisa Rydberg och Emma Härdelin
Lisa Rydberg är riksspelman på fiol som spelar tillsammans med många andra kända spelmän och sångare som t ex Gunnar Idenstam, Sofia Karlsson och Emma Härdelin. Hon ger även ut egna skivor. Emma Härdelin är även hon fiolspelman men sjunger och spelar med Garmarna och Triakel. Hennes sångsätt är särpräglat, och hon beskrivs som en av våra mest personliga folksångerskor.

 

Mattöns Missionshus, Gysinge


The Long Gone Smiles Band

Det började med The Long gone smiles som bestod av Birgitta Adamsson och Mikael Lindgren. Dessa två sjöng  och spelade country i gammeldags Hank Williams-stil. Nu har duon blivit ett band som fortsätter att framträda med nykomponerat material inspirerade av den traditionella countrymusiken.

Årsunda spelmantrio
Denna trio består av riksspelmannen på durspel Gunnar Persson, riksspelmannen på klarinett Göran Hed och på fiol Anders Lindborg. De spelar Årsundalåtar med tyngdpunkt på klarinett som var ett vanligt förekommande instrument bland Årsundas spelmän.

Westmannafolk
Westmannafolk är ett vildvuxet gäng folkmusiker och Carina Normasson tyglar i gränslösa utspel på fioler, nyckelharpor, gitarr, bosouki, dragspel, elbas, elpano och ibland något annat. Gruppen har nu vässat sig betydligt och kommer att bjuda på häftig folkmusik på storband, med rötterna i Möklinta, Västerfärnebo och Norberg.


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan