--Folkmusikfest TORSÅKER 2007
 

Presentation av medverkande

TORSÅKER
  Pete Clarke och Sandy Brechin
Peter Clarke spelar tillsammans med Sandy Brechin skotsk folkmusik i gammal tradition. Peter Clarke är en av de mest kända violinisterna i Skottland.
Han har tidigare besökt ”Folkmusikfest Nedre Dalälven” och den gången var det mycket uppskattat. Peter Clarke genomförde den gången ett antal konserter under en hel vecka. Han deltog och förgyllde även de sessions som Jimmy Johansson anordnade på Lillpuben i Sandviken.
.

Madame Neruda
Ett gäng musiker med säte i Kungsgården och Torsåker. Dom spelar irländsk traditionell musik a´ la Dubliners. Dom har under de två senaste åren genomfört inte mindre än 100 framträdanden. Under januari 2007 har dom genomfört en turné tillsammans med Triakel.

Triakel
Triakel består av Kjell Erik-Eriksson och Emma Härdelin från Garmarna och Hoven Droven, samt Janne Strömstedt. Alla dessa ovanstående musiker är mycket kända i Nordens folkmusikvärld. Triakel framför visor och instrumentala bitar med fiol, Orgel och sång. Materialet har rötterna i Hälsingland och Jämtland där ensemblens medlemmar växte upp.
De har spelat in en skiva tillsammans med Benny Andersson. De har även uppträtt i Kristina från Duvemåla. Förutom skivan med Benny så har de släppt tre fullängdsskivor.
Och skivorna säljs för fulla muggar inte bara i norden utan även i Holland, Ryssland, Portugal, Slovenien, Sydafrika samt många fler.

SysterYster
Systrarna Maja och Lisa Eriksson framför levande folkmusik på sång, fiol och accordeon/dragspel. De har länge musicerat på var sitt håll och börjar etablera sig på den svenska folkmusikscenen. De plockar omsorgsfullt musik ur den svenska låtskatten – alltifrån skillingtryck och vackra koraler till Allan Edwalls visor – och varvar med egna kompositioner. Det blir musik med utrymme för eftertanke.
Folkmusiken går som en röd tråd genom de båda systrarnas liv, samtidigt som de rör sig ohämmat mellan olika genrer såsom jazz, improvisationsmusik och tango. Deras musik är naturlig och uttrycksfull och präglas av ett lyhört samspel.
Lisa (accordeon, piano och sång) har studerat tango i Argentina samt sång och accordeon vid Musikhögskolorna i Stockholm och Göteborg. Hon samarbetar med kören Ymna, Göteborg, och har vid ett flertal tillfällen musicerat i radio och TV.
Maja (sång och fiol) tolkar låtar ur den svenska visskatten på ett personligt sätt med sin varma och dynamiska röst. Hon har studerat sång vid Musikkonservatoriet i Falun och studerar idag vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Räfven
Räfven började som gatuband. Dom har gjort mängder av gatuturneér både i Sverige, Norge och Tyskland.
Spelar traditionell klezmer blandat med svensk och finsk folkmusik.

Volodja
Volodja är en kvintett med säte i Göteborg. Gruppen framför Vladmir Vysotskijs starka sånger på svenska. Gruppen har börjat etablera sig på den svenska visscenen.
Två fullängdskivor har gruppen hunnit med på tre år. Och redan nu är arbetet igång med den tredje skivan som skall släppas hösten -08.
Settning: Dragspel, Piano, Kontrabas, Mandolin, Gitarr och alla sjunger.

Esbjörn Wettermark – Musik som rör sig över gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland
Esbjörn har under flera år grävt i sina hemtrakter runt Enånger i Hälsingland och funnit trådar som leder till Hofors och Barkhyttan, en utflyttad spelmanssläkt! Han är riksspeleman sedan 2005 med sin vida repertoar av hälsinge- låtar och sitt svängiga klarinett- spel, men tar gärna fram durspelet då tillfälle bjuds.

Swedish bluegrass quartet
Ett härligt gäng ifrån trakten som spelar så att ingen kan stå still.Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan