--Folkmusikfest Åmots kyrka 2007

Presentation av medverkande

Gunnar Idenstam, född 1961 i Kiruna är frilansande konsertorganist, kompositör, arrangör och folkmusiker utbildad i Stockholm och Paris. Som klassisk organist är han skolad av bl.a. den legendariska Marie-Claire Alain. 1984 vann han den prestigefyllda improvisationstävlingen ”Grand Prix de Chartres” och konserterar sedan dess över stora delar av världen.

Som kompositör/improvisatör har han sin egen stil som är en förening av den virtuosa franska tradition som är hans hantverk med den rock/pop eller folkmusik som är nutidens puls. Som folkmusiker torde han vara unik i sitt sätt att överföra den genuina svenska spelmanstraditionen till kyrkorgel eller till tramporgel och keyboard.

Hösten 2004 släpptes CD:n LÅTAR med Johan Hedin, nyckelharpa, som blev nominerad både till Grammis och Manifest. Säsongen 2006/2007 inkluderar solokonserter i Philharmonins Konsertsal i Köln, katedralen i Monaco, Auditorio Nacional i Madrid, Svetlanovhallen i Moskva samt konserter med Johan Hedin i Sverige, Norge, Grekland, Ungern och Japan. Vidare har han gjort musiken till Virpi Pahkinens  solodansföreställning Sepia longa, aspectus brevis. Under 2007 spelas Idenstams arr av jullåtar med folkmusiker och kör  in på CD för BIS Northern Lights.

Lisa Rydberg började spela fiol vid fem års ålder och har sedan dess parallellt spelat både klassisk musik och folkmusik. Lisa har ”valt att inte välja” genre och det har lett till att hon har fått skräddarsy sina studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som första någonsin har hon gått en kombinerad klassisk – folkmusikalisk utbildning.

Sjutton år ung tilldelades hon det prestigefyllda Päkkos-Gustaf-stipendiet i Bingsjö, Nordens spelmansmekka. Kort därefter spelade hon upp inför Zornmärkes-juryn och erövrade titeln Riksspelman.

Lisa har gett ut tre skivor i eget namn
”Swedish Wedding Tunes” (Grammisnominerad 2001)
”Vinterskrud” (utkom 2002)
”Östbjörka” (2003)

Därtill har hon medverkat i flertalet andra produktioner.

Tack vare sin musikaliska bredd har hon figurerat i många vitt skilda sammanhang; varit solist i musiken till en uppmärksammad tv-film om Drottning Silvia, blivit porträtterad i SVTs ”Musikspegeln”, skrivit stråkarrangemang till flera popskivor samt medverkat som artist i Bingolotto vid flera tillfällen. Hon har nyligen turnerat i både USA och Japan.

Våren 2006 avslutade Lisa sina studier vid Kungl. Musikhögskolan på Diplomutbildningen med inriktning barockmusik.


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan