--Folkmusikfest Lingbo kyrka 2007

Presentation av medverkande

Om medlemmarna i trion

Tony Wrethling började spela fiol 1972, troligen på grund av den gröna våg som svepte över Sverige på den tiden. Folkmusiken var inte okänd för honom eftersom han växt upp med sin morfars dragspelsmusik och kompat till låtarna på gitarr. Tony tog sig tidigt an att upptäcka musiken i Gästrikland och kom på så sätt i kontakt med bandinspelningarna av Gustaf Jernberg, Gustaf hade tillägnat sig Karl Lindblads repertoar eftersom de spelade ihop nästan dagligen mellan 1906-1911. 1976 spelade Tony upp tre låtar ur Lindblads repertoar för Zornjuryn och fick silvermärket och riksspelmanstiteln direkt. Tony har fortsatt att inventera Gästriklands folkmusik sedan dess, ett arbete som ständigt pågår. Tony fick Zorns guldmärke 2005 för " mästerligt och traditionsmedvetet spel av Gästrikelåtar" och är från och med 2006 själv invald i Zornjuryn. 

Görgen Antonsson från Vallsta är rotad i hälsingetraditionen. Han har lång erfarenhet av låtspel från hela Hälsingland med en förkärlek till den äldre traditionen. Görgen är förutom att vara teatermusiker vid Folkteatern en ofta anlitad spelman över hela Sverige.

Christian Blackmon, gitarrist från Gävle. Spelar traditionellt på ett otraditionellt instrument. Christian spelar mest låtar från Hälsingland, Dalarna och Gästriklad. Christian blandar melodispel med ett kraftfullt komp på 12-strängad gitarr. 


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan