--Folkmusikfest Årsunda

Programpresentation

Vill Du bevittna ett äkta bond-bröllop i 1800-tals stil?

-Då ska Du besöka Årsunda i sommar! 

På hembygdsgården i byn Lund i Årsunda bjuds publiken på ett bygdespel i form av ett bond-bröllop, så som det kunde te sig i mitten av 1800-talet.

Ett bröllop vid den här tiden var som bekant ett pådrag utan dess like, där man inte sparade på krutet vare sig det gällde mat, dryck, kläder, utsmyckningar mm. Förutom brudparets släkt och vänner, deltog även socknens präst med sin fru, samt klockare och barnmorska. Allt pågick under flera dagar, med en mängd förutbestämda seder och inslag. Men naturligtvis förekom även spontana händelser, som t.e.x. när ”knutarna”, d.v.s. de objudna gästerna plötsligt dök upp mitt under festen… 

Pjäsen har satts ihop utifrån gamla lokala skriftliga källor, för att på ett trovärdigt sätt beskriva de bröllopstraditioner som fanns i Gästrikland för 150 år sedan.

För att bevittna detta skådespel, ska Du bege dig till Årsunda hembygdsgård söndag 3/8

kl. 14.00. Då börjar nämligen föreställningen!

Alltsammans pågår under 2x45 min, med en paus mitt under programmet, där publiken kan köpa fika i hembygdsgårdens servering.  

Medverkar gör: Riksspelmännen Tony Wrethling, Göran Hed, Britt-Marie Swing och Gunnar Persson. Brudparet Anders Lindborg och Helena Krantz. Årsunda folkdanslag m.fl. och i insläpp och servering, - Årsunda hembygdsförening. 

Välkomna till vårat bröllop! 

/ Anders & Helena


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest

Första sidan