--Folkmusikfest Gustafs

PROGRAM

till vänster: Säters Spelmanslag tågar - till höger: Ellinor Fritz Årets Påhl Olle fiolstipendiat

16 augusti - Stämningsfull och varierad folkmusikkonsert – där traditionen möter det nyskapande och experimentella

16 augusti - Kom och dansa till Aspeboda Spelmanslag m.fl. och/eller delta i buskspelet tillsammans med de skickligaste traditionsbärarna från Södra Dalarna. Servering.

Presentation av medverkande

Kurser
Folkdanser från Södra Dalarna och Dalarnas bergslag
Låtspel från Södra Dalarna och Dalarnas bergslag
Folkligt måleri

Lördag den 16 augusti

Stämningsfull och varierad folkmusikkonsert - där traditionen möter det nyskapande och experimentella

Kom och njut av den mycket uppskattade folkmusikkonserten med det bästa av Södra Dalarnas och Dalarnas bergslags stora skatt av äldre låtar, visor, folkdanser, nykomponerad folkmusik och improvisationsdans m.m. av de skickligaste traditionsbärarna. I år med årets Påhl Olles fiolstipendiat Ellinor Fritz, flera överraskningar och ett uruppförande.

Södra Dalarna har en mycket stor skatt med äldre låtar, visor och danser. Denna folkmusikskatt står i fokus vid denna konsert samtidigt som nykomponerad musik som bygger på traditionerna kommer att presenteras. Konserten bjuder på mycket av det bästa, bl a polskor av de skickligaste traditionsbärarna och folkdans i ny tappning av professionella folkdansare.

17.00 Plats: Gustafs kyrka

Qwinfolk – Danskompani med Linda Reinered, Sofie Hellström och Martina Lindh. Med förnyelse och experimentlusta gör gruppen sitt framträdande utan att förlora den där speciella känslan med folkdans.
Ellinor Fritz - Fiol, årets Påhl Olle fiolstipendiat och Hillevi Martinpelto-stipendiat.
Maria Hulthén – Fiol, riksspelman, sångerska och kompositör. Nu med ett uruppförande.
Erik Köpmans och Brodd Leif Andersson - Fiol, riksspelmän.
Pontus Berggren - Fiol, riksspelman och Göran Hellgren, nyckelharpa.
Kristina Shtegman - Konsertpianist och sångerska
Bosse Eriksson - Durspel
Ann-Christine Östlund Bäckehag - Vissång
Säters Spelmanslag
Säters Nyckelharpor
Säters Folkdansgille, barn- och ungdomsgruppen
Åse Larsjos, dekorationsmålare
Oskar Kyhlander

Ca 19.00-22.00 Plats: Gustafs församlingsgård

Kvällen fortsätter med dans och buskspel!

Kom och dansa till Aspeboda Spelmanslag m.fl. och/eller delta i buskspelet tillsammans med de skickligaste traditionsbärarna från Södra Dalarna. Servering.

Bakgrund: Södra Dalarna har en mycket stor skatt med äldre låtar, visor och danser, väl i klass med vad som finns i andra delar av Sverige, inklusive Siljansbygden. Denna stora folkmusikskatt står i fokus för Folkmusikfest i Gustafs, Säters kommun.

Arrangörsföreningen Folkmusikfest Gustafs vill helt enkelt ge fler personer tillgång till denna stora folkmusikskatt som huvudsakligen förmedlats vidare till dagens generation av riksspelmannen Ingvar Norman som dog 1996.

Ingvar Norman från Säter i Dalarna har betytt mer än de flesta andra spelmän i landet när det gäller att sprida Sveriges folkmusiktraditioner. Ingvars gedigna arbete, 2 332 upptecknade låtar och visor, är till stor del från Säter och Hedemora. Det är en helt

unik samling. Dessutom har Ingvar upptecknat många polskedanser som idag fått bred spridning i Sverige. Fortfarande är det dock så att den stora låtskatten med äldre låtar är relativt okänd. Nu är det helt enkelt dags att det arv som Ingvar efterlämnar också får en bredare spridning.

PRESENTATION AV ETT URVAL AV MEDVERKANDE

Samtliga riksspelmän som deltar vid konserten den 16 augusti har gått i lära hos riksspelmannen Ingvar Norman och spelat i Södra Dalarnas Spelmanslag under Ingvar Normans ledning under många år.

Qwinfolk – föddes 1996 med målet att få ut folkdansen mer till folket. De folkdansar på ett annorlunda sätt. Danskompaniet vill förnya och experimentera med det traditionella utan att förlora den speciella känslan. Gruppen började sin resa på musikkonservatoriet i Faluns folkdansutbildning och deltog bl a vid Stora Daldansen 2008.

Tre av de sex medlemmarna deltar i Gustafs.
Linda Reinered – från Mora. Nu bor Linda i Köpenhamn, där hon går en 4-årig dansarutbildning i modern dans.
Sofie Hellstrand – från Rättvik. Arbetar idag med egna dansprojekt och som danslärare.
Martina Lindh – från Örebro

Ellinor Fritz, fiol. Ellinor har gått Musikkonservatorietsfolkmusiklinje i Falun och är en duktig spelman som gärna spelar låtar efter sin morfars bror Yngve Olofsson ifrån Krylbo. I år har hon blivit utsedd till årets Påhl Olle fiolstipendiat. Priset, som består av att få låna Pål-Olles fiol under ett år, delas ut vid Bingsjöstämman. Hon har även blivit utsedd till årets Hillevi Martinpelto-stipendiat. Till hösten börjar hon på musikerutbildningen i världsmusik vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Kristina Shtegman. konsertpianist och sångerska. Utbildad vid S:t Petersburgs Special Musikskola under S:t Petersburgs Konservatorium och Moskva Konservatoriet. Hon började sin karriär som pianosolist vid 15 års ålder i S:t Petersburgs Oktyabrsky-hallen. Under åren har hon spelat i Ryssland, Polen, Tyskland, Sverige, Turkiet, Spanien och England. Kristina har också medverkat i många internationella festivaler och tävlingar.
Läs mer på www.kristinashtegman.se

Maria Hulthén - riksspelman, violinist, kompositör och sångerska. Maria Hulthén är uppvuxen i Vikmanshyttan i Hedemora kommun, men bor och verkar sedan flera år tillbaka i Stockholm.
Lär mera om Maria Hulthén på www.mariahulthen.se

Riksspelmannen Brodd Leif Andersson kommer från Vika i Falu kommun och är barnbarn till den skicklige spelmannen Brodd Albin från Vika.

Riksspelmannen Erik Köpmans kommer från Säter och började spela fiol med morfadern Rudolf Lilja och sedan med Pontus Berggren från Säter. Efter att i början av 1980-talet kommit i kontakt med Ingvar Norman och Brodd Leif Andersson har han sedan dess mest ägnat sig åt folkmusiken i Södra Dalarna. Erik spelar mycket till dans och har spelat på låt- och danskurser både i Sverige och utomlands. Erik blev riksspelman 1991.

Riksspelmannen Pontus Berggren från Hedemora.


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest

Första sidan