--Folkmusikfest Österfärnebo & Gysinge

Presentation av medverkande


Koversta, Österfärnebo


Hel

Det finns överallt i Världen en urgamal och obruten mysterietradition som består i att följa Naturens rytm. I det kulmen av materialism och avskildhet från inre och yttre Natur som vi bevittnar i vår tid så vänder Gudinnan Hel tillbaks för att leda människan hem till hjärtats väg.
Dörren till Hel-Ande är öppen....Lyssna till Jordens sång!

Vi är en musikgrupp som nyligen har länkats samman i klanger från en urordisk och innerlig musiktradition. Vi ger enkla konserter i folkmusikens anda sprungen ur svenska, norska , danska visor och koraler. Även latinska hymner kan förekomma.
Vi hoppas att kunna ge närvaron av skogar, dalar, hedar, fjäll och ändlösa hav i form av toner och ev. poesi och sagor.
Följ med på vår resa som vi skapar tillsammans och kanske möjligtvis om ögonblicket faller in - smaka på den mäktiga känslan av att vara Hel

Vi är (detta tillfälle) 4 personer i gruppen Hel:
Julia Woxberg å Sven Rönnqvisth från mellan Sverige, Karin Shola von Daler från Danmark/USA och Baard Ökelsrud från Norge
Vi alla bor i Köpenhamn

Westmannafolk
Westmannafolk är ett vildvuxet gäng folkmusiker och Carina Normasson tyglar i gränslösa utspel på fioler, nyckelharpor, gitarr, bosouki, dragspel, elbas, elpano och ibland något annat. Gruppen har nu vässat sig betydligt och kommer att bjuda på häftig folkmusik på storband, med rötterna i Möklinta, Västerfärnebo och Norberg.

Gunnar Persson
Född i Sandviken 1938, sedan 1975 bosatt i byn Nor utanför Gästrike Hammarby.
Kommunanställd i 42 år på mätningsavdelningen som utsättare. Växte upp tillsammans med spelmansmusiken. I släkten spelades det dragspel och på mormors sida fanns spelmän. Lärde sig låtarna av de gamle födda i slutet av 1800-talet. Riksspelman på durspel sedan juni 2004, men spelar också dragspel. Var med och spelade åt Åsunda folkdanslag vid starten 1967 och blev sedan kvar där. Spelar åt folkdansare i hela Gästrikland sedan 40 år, på stämmor och på beställning från bland annat föreningslivet.

Berättar gärna dragspelets historia genom tiderna och citerar ur historien, t ex ur en tysk tidning från 1867: ”Harmonica det förskräckliga martyrinstrument varmed ynglingar i lymmelåldern äro beväpnade och göra gatorna osäkra om aftonen. Ve dig, om du har olyckan att komma inom räckhåll för ett sådant instrument - fly, tillslut dina öron så att de ej varsebliva världens undergång, ty annars skall förtvivlan bliva din lott.” Framför också programmet ”Gästrikelåtar å lite till”.
Fritiden ägnas i övrigt åt jakt och fiske.

Line dance
Är en dans med amerikanskt ursprung, som tidigare mest dansades till countrymusik. Numera dansar man line dance till all sorts musik. Det är ingen pardans och inte heller samma sak som square dance.

Line dance är alltså en dansform där man inte behöver någon danspartner. Dansarna står på rader, därav namnet line dance. Varje koreografi/dans består av fasta kombinationer (till exempel grapevine, shuffle, hitch, hook) av danssteg som upprepas under dansens gång. En del kombinationer innehåller vändningar som gör att dansarna byter riktning inför nästa serie. Danserna blir på så sätt oftast en-, två- eller fyrväggsdanser. Idag finns det över 36000 koreograferade danser och nya tillkommer hela tiden. Alla har sitt eget namn och sina steg som dansarna lär sig utantill.

Line dance är en av de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen såsom klassisk, latinamerikansk, rock & roll, hiphop osv. Musiken har främst varit en modern rockig country och westernstil, men under de senare åren har många line dance-koreografer skapat danser till modernare musik typ rock, funk, pop och disco. Tempot i danserna varierar mycket allt från lugna och svävande valser till svettiga och fartiga rocklåtar.

Line dance finns på alla nivåer. Allt från glada amatörer till elitnivå med tävlingar i SM, EM och VM. Man kan stanna på samma nivå hur länge man vill eftersom det ständigt tillkommer nya danser. Det är inte bara roligt att dansa, det är även bra motion. Man stärker ben och rygg, får en bra konditionsträning och det finns tecken som tyder på att line dance kan förebygga benskörhet. Studien pågår vid idrottsmedicinska enheten på Umeå Universitetssjukhus.

Det sägs att line dance har sina rötter från gruvorna och skördefesterna i USA. Först som en form av pausgympa i gruvorna och senare som ett sätt att umgås och piffa upp vardagen. Dagens dans fick ett uppsving på 1970-talet med John Travoltas ”Saturday Night Fever”. Till Sverige kom dansen på 1990-talet.

 

Mattöns Missionshus, Gysinge


Kongero

Emma Ludvigsson, Josefin Peters, Lovisa Liljeberg och Emma Björling är fyra färgstarka sångerskor från olika delar av Sverige utgör tillsammans Kongero, en vokalgrupp som står med ena foten stadigt i den traditionella folkmusiken och den andra i mer moderna musikaliska marker där nyfikenheten och en vilja att utveckla och skapa nytt ger gruppen dess unika sound.

De fyra personliga rösterna kompletterar varandra på många sätt i gruppens egna arrangemang av traditionella visor, ballader, danslåtar, koraler och egna kompositioner. Ett brinnande intresse och respekt för musik och publik blandas med en stor nypa humor.

Sångerskornas studier vid Kungliga Musikhögskolan och Musikhögskolan Ingesund (där Kongero bildades 2005) har resulterat i examina inom svensk folkmusik, sångpedagogik, sångensemble, ensembleledning, barnrytmik och musikteori.

Kongero anlitas flitigt till att leda kurser och workshops inom bla svensk folksång, folklig stämsång och arrangering för vokalgrupper.

Gunnel Mauritzson
Hon har mottagit flera utmärkelser för sina prestationer som sångerska och tonsättare, bland annat fick hon Gullinstipendiet 2002 för sitt arbete med Lars Gullins melodier på gruppens första skiva Silhuette. Hon mottog också SKAP:s jubileumsstipendium år 2001 som tonsättare av populärmusik.

Eldsken
Duon Eldsken bildades hösten 2003 och har redan hunnit med både
skolturnéer och festivalscener. Genom sin ambition att beröra och att hitta det unika i varje möte med publiken, har de rönt stor uppskattning för sin personliga mix av improviserad musik och låtar med stark melodik i där texterna står i fokus.
Medlemmar:
Frida Augustsson sång Mattias Windemo gitarr

 


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan