--Folkmusikfest Storvik

Presentation av medverkande

Västerbergs Folkhögskola 30 aug

Ovansjökonsert
De tre folkmusikerna, ( nyblivne ) riksspelman Görgen Antonsson fioler, riksspelman Tony Wrethling fiol och gitarristen Christian Blackmon presenterar låtar ur den äldre Ovansjö repertoaren. Det är musik efter Ovansjös storspelmän som var födda vid sekelskiftet 1700-1800 talet, socknen hade många skickliga spelmän under detta decennium. De mest namnkunniga var bland andra Skolmästar-Anders, Kvick Anders, Stor-Skoglund, Envallarna och Wallbom. I den här konstellationen möts en traditionell och en nyskapande klangväld, Tony är av den gamla skolan, Görgen har influenser från de yngre folkmusikgrupperna och spelar själv med i Draupner och Christian började sin musikerbana inom den Irländska musiken men styrde in på den svenska. Kort och gott ett spännande möte för de gamla Ovansjölåtarna.

Gamla mästare i nya arrangemang
Premiär på nytt arrangemang med sonat av Franz Schubert. Schuberts musik karakteriseras av en värme och ett personligt tilltal som aldrig upphör att beröra. Nu får vi uppleva den i rykande färska arrangemang för fiol och gitarr. Johan Ekman har gjort arrangemanget för detta tillfälle. Bachs kammarmusik är en underbar kombination av mästerlig flerstämmighet och inspirerad spelglädje. I kvällens program får vi höra ett stycke av Bach.

Artistinfo:
Johan Ekman, gitarr, är född och uppvuxen i Sandviken. Hans utbildning avslutades med solistdiplom från Musikhögskolan i Malmö 2006, där hans lärare var Göran Söllscher och Gunnar Spjuth. Efter att ha mottagit en mängd stipendier och priser är han nu verksam som solist och kammarmusiker i olika delar av landet. Under hösten kommer han att debutera internationellt med en soloturné i Tyskland.

Violinisten Karin Samuelsson är bördig från Borlänge. Hon är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö för Wieska Scymczynska. Hon tog examen 2008 och är nu verksam som kammar och orkestermusiker. Hon har framträtt som solist med bl.a. Borlänge orkesterförening och Malmö Akademiska Orkester. I den senare var hon även konsertmästare säsongen 05-06, vilken inkluderade en turné till Kina.

Jazz i folkton
Jazz i folkton med Fredriksson/Hanspers/Lindberg Trio. Repertoaren består av visor, folkmusik och psalmer. Originella och spirituerlla jazzarrangemang. Personliga tolkningar av kända psalmer och folkvisor.

Trion består av:
Peter Fredriksson, trombonist från Sandviken.
Studerar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Erik Hanspers, pianist från Västerås.
Studerar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
David Lindberg, basist från Ockelbo.
Studerar på musikerlinjen på Fridhems Folkhögskola.
Trion startade 2006 på Lunnevads Folkhögskola utanför Linköping


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest

Första sidan