--Spelmansstämma Torsåker 2006
 

Järngänget

Folkmusik när den är som roligast lovar Järngänget, en konstellation av fyra fiolspelmän, Per Börjesson, Anders Gill, Bertil Månsson och Lennart Östblom. Gruppen uppstår de tider på året då det är som roligast att spela. Då samlas de runt låtraditionen från järnriket Gästrikland där repertoaren efter spelmanssläkten Jernberg står i högt på listan.

Spel-Stina, Hammarbergs-Hans, Per Persson Menlös, Stor-Skoglund är andra framstående äldre gästrikespelmän efter vilka man har en stor repertoar.
Bertil har sitt ursprung i Jämtland och Anders återfinns till vardags i Rogsta i Hälsingland varför listan kryddas med låtar från dessa trakter liksom godbitar av Dansk folkmusik samt egna kompositioner.

Järngänget är ingen fast konstellation med regelbundna repetitioner och spelningar. Däremot har medlemmarna under 22 års tid ofta träffats och spelat när man varit som mest inspirerade. I gruppen har det utvecklats en stor samspelthet och känslighet för folkmusikens rytmik och melodik. Men musik är för gruppen något långt mer än de toner som spelas. Det handlar till stor del om att kunna kommunicera med musiken och förmedla en känsla av samhörighet.

Per Börjesson arbetar som fiollärare på kommunala musikskolan i Sandviken och har fostrat många av den nya generationens folkmusiker. Per är välkänd för sitt stämspelare, har stor musikalisk bredd och är en centralgestalt inom den gästrikländska folkmusiken. Medverkar på skivan ”Danslåtar från Gästrikland” med gruppen Felan Går.

Anders Gill har vid sidan av musiken också utbildat sig till fiolbyggare och har placerat sig bra vid fiolbyggartävlingar både i Cremona och Mittenvald. Förutom Gästrikemusiken behärskar han också en stor låtrepertoar från norra Hälsingland där han är bosatt.

Bertil Månsson har specialiserat sig på stämspel till gästrikemusiken men har också med sig många låtar från Jämtland där han är uppväxt. Han är medlem i folkmusikgruppen Kvistfritt från Gävle och har under många år varit aktiv i Gästriklands Spelmansförbund.

Lennart Östblom har spelat fiol i de flesta genrer; folkmusik, klassiskt, rock, pop, jazz etc men har förblivit den svenska folkmusiken trogen. Spelar mest gästrikelåtar men har även en del dansk folkmusik i bagaget tillika med egna kompositioner. Driver det lilla skivbolaget Holmen Music som bl a ger ut folkmusik. Är medlem i det irländsk-influerade bandet Tuckers Lilla Kapell.


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland