--Spelmansstämma Torsåker 2006
 

Programpresentation

Torsåkers Spelmansstämma – nygammal tradition
För inte så många år sedan arrangerades spelmansstämma på Torsåkers Hembygdsgård, Gammelgården, första söndagen i augusti varje år. Men tiderna förändrades och spelmansstämman försvann för att sedan återuppstå igen för två år sedan. I år blir det därför tredje året för denna nygamla och mycket uppskattade tradition.

Sista lördagen i juli kommer Gammelgården på sluttningen av Klocksberg och med en vidunderlig utsikt över byn, att invaderas av spelmän och publik. Det bjuds på spelmansstämma, konserter och logdans från klockan 14 på eftermiddagen och så länge deltagarna orkar hålla på. Precis som de två senaste åren delas det även i år ut en Spel-Stinamedalj.

Kom du också, så får du veta vem som hedras med medaljen denna gång. Spel-Stina var Torsåkers egen folkmusikmästare under 1800-talet. I hennes anda spelar Spel-Stinagänget i kvällens huvudkonsert. Dessförinnan får vi njuta av en yngre upplaga av ett Spel-Stinagäng. Vi får också konserter med Järngänget, Vox Gestriciae och Gestrica. Torsåkers Spelmanslag kommer förstås, liksom Syltkören och Låtverkstan.

Dessutom kommer väl du och dina vänner?
Vi ses där!

Ewa Kohlström
Torsåkers Hembygdsförening


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland