--Folkmusikfest Österfärnebo & Gysinge 30 juli 2006
 

Om Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam

Lisa Rydberg började spela fiol vid fem års ålder och har sedan dess parallellt spelat både klassisk musik och folkmusik. Lisa har ”valt att inte välja” genre och det har lett till att hon har fått skräddarsy sina studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som första någonsin har hon gått en kombinerad klassisk – folkmusikalisk utbildning.

Sjutton år ung tilldelades hon det prestigefyllda Päkkos-Gustaf-stipendiet i Bingsjö, Nordens spelmansmekka. Kort därefter spelade hon upp inför Zornmärkes-juryn och erövrade titeln Riksspelman.

Lisa har gett ut tre skivor i eget namn; ”Swedish Wedding Tunes” (Grammisnominerad 2001), ”Vinterskrud” (utkom 2002) och ”Östbjörka” (utkom i december 2003). Därtill har hon medverkat i flertalet andra produktioner.

Tack vare sin musikaliska bredd har hon figurerat i många vitt skilda sammanhang; varit solist i musiken till en uppmärksammad tv-film om Drottning Silvia, blivit porträtterad i SVTs ”Musikspegeln”, skrivit stråkarrangemang till flera popskivor samt medverkat som artist i Bingolotto vid flera tillfällen. Hon har nyligen turnerat i både USA och Japan.

För närvarande avslutar Lisa sina studier vid Kungl. Musikhögskolan på Diplomutbildningen med inriktning barockmusik.

Gunnar Idenstam, född 1961 i Kiruna är frilansande konsertorganist, kompositör, arrangör och folkmusiker utbildad i Stockholm och Paris. Som klassisk organist är han skolad av bl.a. den legendariska Marie-Claire Alain. 1984 vann han den prestigefyllda improvisationstävlingen ”Grand Prix de Chartres” och konserterar sedan dess över stora delar av världen.

Som kompositör/improvisatör har han sin egen stil som är en förening av den virtuosa franska tradition som är hans hantverk med den rock/pop eller folkmusik som är nutidens puls. Som folkmusiker torde han vara unik i sitt sätt att överföra den genuina svenska spelmanstraditionen till kyrkorgel eller till tramporgel och keyboard som t.ex. i folkmusikgruppen Idens Kapell.

Hösten 2004 släpptes CD:n LÅTAR med Johan Hedin, nyckelharpa, som blev nominerad både till Grammis och Manifest. Säsongen 2005/2006 inkluderar solokonserter i Westminster Abbey i London, katedralen i Zagreb, Auditorio Nacional i Madrid och Stockholms Konserthus och turnéer med Johan Hedin. Vidare har han gjort musiken till Virpi Pahkinens senaste solodansföreställning. I början av 2006 släpps CD:n med folkmusikgruppen Idens Kapell.


Länk till Lisa Rydbergs skivbolag Gazell Records AB

Länk till Gunnar Idenstams hemsida


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan