--Folkmusikfest Möklinta 2006
 

Programpresentation

I årets program på Möklinta Gammelgård har vi på eftermiddagen ett antal konserter med ungdomar från Västmanland. Det är glädjande att vi har så många aktiva ungdomsgrupper. Något som är nytt för i år är Låtverkstad Västmanland. Eftermiddagen avslutas med Nils Fläcke som är en av Sveriges stora dragspelare. Han har dessutom ett fritidshus utanför Sala och har på det sättet en viss anknytning till bygden. Det har funnits många dragspelare i Västmanland och en hel del är fortfarande aktiva.

På kvällen blir det konsert med WestMannaFolk på Åsvallen. Efter konserten blir det dans till spelmän från Västmanland. WestMannaFolk kommer att stå för endel av dansmusiken. Även andra spelmän kommer som John-Erik Hammarberg (riksspelman på munspel), Ragnar Berglund (riksspelman på nyckelharpa), Lars Malmberg (riksspelman på klarinett),Trolska (fiol, gitarr och dragspel), Rävspel (fioler, cittra och säckpipa) m.fl.
Konferensier under kvällen är Josefin Berglund.

Servering kommer på eftermiddagen att ordnas på Gammelgården av Möklinta Hembygdsförening. På kvällen kommer Möklinta Idrottsförening att ha kiosken öppen på Åsvallen för försäljning av enklare förtäring.

Gammelgården i Möklinta passar mycket bra till folkmusikevenemang. Många spelmän har under åren som gått spelat där. Spelmanstraditionen i Möklinta sträcker sig långt tillbaka i tiden. I tidningen Hembygden från 1928 står att läsa:
”Att Möklintabygden varit en spelmansbygd i alla tider, torde vara välbekant i Västmanland. Söndagen den 15 juli 1928 fick man även reda på, att andra bygder än Möklinta hade duktiga spelmän inom landskapsgränsen.
Av de 21 spelmän, som deltogo i spelmansstämman, kan man nästan säga, att ingen direkt översteg den andre i fråga om utförandet av låtar. Fiolspelet var gott, och man spårade en viss hurtighet, särskilt ifråga om samspel.”

Åsvallens dansbana är mycket charmig och väcker känslor av nostalgi. Man kan känna hur roligt människorna måste ha haft det när dansbanan var nybygd och man kunde dansa till levande musik utan högtalaranläggningar. Vi kommer inte heller att använda oss av högtalare. Byggnadens konstruktion gör att ljudet går ut i lokalen utan förstärkning.

Kontaktperson: Ann-Britt Sommer 0224-19214 eller 070-65 95 683

Mer finns att läsa om WestMannaFolk: www.westmannafolk.se


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan