--Om Tärnsjö
 

Det här finns i Tärnsjö, Nora socken
Tärnsjö är ett samhälle i nordvästra Uppland och tillhör Heby kommun i Västmanlands län.
Här bor cirka 2200 personer varav cirka 1500 i själva samhället. Socknen är gammal medan samhället är ungt. Så pass ungt som cirka hundra år. Samhället växte upp när järnvägen kom till bygden i lindan av 1900-talet.
Tärnsjö är uppbyggt på den stora vattenreservoaren Dalkarlsåsen som löper från norr till söder genom västra Uppland. Servicen är fortfarande god även om utbudet minskat en aning sedan järnvägen lades ned i mitten av 1960-talet. Men här finns grundskola (förskola och klass 1 - 6), medan högstadiet liksom läkare och tandläkare finns i Östervåla - 15 km bort. Bostäder har vi för omedelbar inflyttning och byggklara tomter finns. Och det är hyggligt låga priser på fastigheterna jämfört med städerna runt omkring.
Vi har också en sadelmakarskola - treårig - och ett garveri som är det enda i landet där lädret garvas vegetabiliskt. Många småindustrier och hantverkare i de mest skiftande yrken.
finns i bygden.

Fritidsbygd.

På fritiden finns det mycket att göra här. Vi ligger intill Dalälven med de fantastiska fjärdarna mellan Östa, Tärnsjö och Gysingeforsarna. Där finns fina fiskemöjligheter och för boendet finns ett stort utbud av stugor att hyra. Skidleder och vandringsleder finns också. Bland annat kyrkstigen mellan Tärnsjö och Skekarsbo och vidare mot Gysinge norrut och till Östa västerut. Vill man paddla kanot finns fina kanotleder.

Kulturlivet.

Bland de årliga evenemangen kan nämnas hembygdsveckan i juli då det är vanligt med kolning i kolmila och/eller bränning av tjära i tjärdalen. Hembygdsföreningen är arrangör och det hela går av stapeln vid hembygdsgården. Den första helgen i augusti går Bishop Hill-spelet av stapeln vid hembygdsgården.

För den musik- och sångintresserade finns körverksamhet i Nora församling som för närvarande har fyra körer i gång - kyrkokör och tre ungdomskörer. Missionsförsamlingen har också flera körer. Skolan har musikundervisning och flera lokala ensembler finns.
Kommunens finaste bibliotek finns i Tärnsjö där ett rikt utbud av böcker, tidskrifter m.m. finns.
Ett fint Folkets hus finns med biosalong och andra samlingslokaler för allehanda evenemang.

Sjukvård.
Distriktssköterskornas mottagning finns i vårt nya äldreboende där också barnavårdscentral finns. Vårdcentral med goda resurser finns i Östervåla. Vid akutfall rycker vår sjukvårdsutbildade räddningstjänst ut som första insats i väntan på ambulans.

Skolor.

En ny fin skola- byggd 1990 - finns med bra skolmiljö och ett lagom antal elever för att ge bästa undervisning. Klass 1 - 6 finns här liksom förskolan.
Ett sprillans nytt barndaghem har vi fått i år med tre avdelningar och bra resurser.

Sportigt.
Den första lördagen i juni är det dags för triathlontävlingen Läderloppet. Det är en tävling för tvåmannalag som tävlar i cykling, paddling av kanot och löpning.
Här finns också Tärnsjö Idrottsförening som bedriver fotboll med många lag i elden. Detta på en fin anläggning -Furuvallen - med tre fotbollsplaner plus en mindre ungdomsplan. TIF har också friidrott och skidor på programmet.
Tärnsjö Gymnastikförening bedriver gympa för stora och små i flera grupper.
Orienteringssporten uppehålls genom OK Triangeln som har fostrat många lovande talanger inom sporten. En klubb för bordtennis, Tärnsjö BTK, finns också plus en hel del annat smått och gott.

Välkommen till en trivsam bygd!


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan