--Folkmusikfest Älvkarleby 19 aug 2006
 

Presentation av medverkande

Konsert Tema Byss-Calle

Vallonättlingen Carl Ersson Boussard, Calle Bössa eller Byss-Calle, 1783 - 1847, är ännu 159 år efter sin död ett mycket levande namn bland svenska spelmän. Han var en skötsam bonde och storspelman bosatt i Östanå i Älvkarleby. Vi kan nog jämföra Byss-Calle med Eric Sahlström; en mästare i att spela och en framstående kompositör.
Under folkmusikvågen spelades inte Byss-Calles låtar så mycket. Kanske ansågs de för svåra. För att stimulera spelandet startades Byss-Callestämman 1983. Därmed blev låtarna kända och mycket mera spelade i alla de länder, där nyckelharpa spelas idag.
Byss-Calle spelade den s k kontrabasharpan, 1700-talets nyckelharpa, med de två melodisträngarna på varsin sida om de övriga strängarna. Låtarna passar lika bra på fiol som på nyckelharpa. Till de flesta låtarna dansas s k slängpolska, en dans som påminner om en bugg i stilla promenadtakt. Musiken går i 3/4-takt, men kan lika gärna uppfattas som 4/4-takt.
Kvällens spelmän står stadigt förankrade i den Norduppländska folkmusiktraditionen. Några har folkmusiken i familjen. Alla har de umgåtts och spelat med flera av 1900-talets storspelmän på nyckelharpa och fiol såsom Eric Sahlström, Viksta-Lasse, bröderna Artur, Curt, Ivar och Sven Tallroth, Johan Olsson, Olov Jansson och Ceylon Wallin. Alla är de vana att spela till dans. Kanske är det därför det svänger så bra.
Kvällens program kommer att bjuda på traditionell folkmusik i äldre och nyare stil, i skickligt solospel och medryckande samspel. Det blir också historier omkring låtarna.
Förutom nyckelharpa och fiol får vi höra kohorn.
Leif Alpsjö är spelledare och presentatör av kvällens program liksom vid Byss-Calle stämman på Älvkarleby hembygdsgård dagen efter. Leif är riksspelman på fiol och är, liksom Hasse Gille, sedan 1975 spelman på heltid med många strängar på sin harpa.
Ragnar Berglund är riksspelman och uppvuxen i Uppsala men numera boende i Möklinta. Ragnar lärde sig spela fiol och nyckelharpa av äldre spelmän redan långt före folkmusikvågen.
Hasse Gille, musikant och riksspelman från Österbybruk, är en unik nestor bland svenska spelmän; en vallonsk stålsmed av den gamla stammen och en suverän hantverkare och nyckelharpbyggare. Ingen har renoverat så många gamla kontrabas- och silverbasnyckelharpor som Hasse.
Bosse Larsson i Björklinge och en i "Viksta-Lasse-klanen" är riksspelman. Bosse spelade under många år tillsammans med farbrodern Viksta Lasse och har tagit över dennes repertoar och spelsätt.
Per-Gustaf Jernberg riksspelman på nyckelharpa från Österbybruk bär en intressant Gästriketradition från Sikvik efter farfadern Gustaf och fadern Anton.
Sture Sahlström, Trollrike nära Tobo är riksspelman och bror till Eric. Sture spelar många gamla låtar från Vendel - ofta tillsammans med Trollrike spelmän, där han är en klippa och outsinlig källa.
Åkerbypojkarna, Sture Andersson, riksspelman på fiol och Sven Andersson, gitarr och nyckelharpa är två bröder från Åkerby nära Skärplinge. Sture och Sven har spelat med många kända spelmän såsom Johan Olsson, Viksta-Lasse och Eric Sahlström. När Åkerbypojkarna visar sig på en spelmansstämma då vankas det historier och frejdigt samspel.
Tonny Wikström, Tierp, började i 10- årsåldern att spela nyckelharpa för spelmannen och musikläraren Lasse Näsbom i Tierps kyrkby. Som medlem i Tierps spelmanslag har han främst lärt sig norduppländsk repertoar av Sture Sahlström.

Leif Alpsjö
Rångsta, VIKSTA
740 30 BJÖRKLINGE
Tel 018-37 23 00
leif@alpsjo.se
www.nyckelharpa.com


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan