--Byss-Callestämman Älvkarleby 20 aug 2006
 

Programpresentation

Alltid tredje söndagen i augusti hålls Byss-Callestämman i Älvkarleby; i år den 20 augusti.

Dagen inleds med gudstjänst i Älvkarleby 1400-tals kyrka, vilken ligger intill Gammelgården där stämman hålls. I gudstjänsten medverkar ett tiotal särskilt inbjudna fiol- och nyckelharpspelare.
Gudstjänsten avslutas med att spelmännen, spelande i procession, leder kyrkobesökarna ut ur kyrkan till Byss-Callestenen som ligger strax intill.
Vid stenen har spelfolket, som brukar vara mellan 50 -100, samlats i väntan på allspel; mest med fioler och nyckelharpor. Men även dragspel, gitarrer, klarinetter och munspel finns med.
Före allspelet hälsar hembygdsföreningens ordförande Britt-Marie Strand välkommen och därefter slår spelvärden Leif Alpsjö igång allspelet.

Efter allspelet vid stenen tågar spelmännen in på Gammelgårdens tun där allspelet avslutas innan uppspelningarna börjar.
Gammelgården är en samling hus från självhushållningens 17 – 1800-tal, byggda så att de bildar ett kringbyggt gårdstun.
Med den gamla trösklogen som fond sker sedan uppspelningarna enskilt eller i grupp.
Samtidigt börjar buskspelet i och kring Gammelgården utanför det kringbyggda tunet. På tunet finns bänkar för publik.

De som önskar spela upp anmäler sig för spelvärden Leif Alpsjö som antecknar uppspelningstider på ett blädderblock som finns uppsatt intill uppspelningsplatsen.
De som spelar en låt efter Byss-Calle får diplom och en plakett i form av en nyckelharpa med bildmotiv, med anknytning till de låtar Byss-Calle gjorde i Älvkarleby.

I ett uppehåll i uppspelningarna kåserar Jarl Holmström om bygden och spelmän med koppling till Byss-Calle.

Efter uppspelningarna uppvisningsdansar Älvkarleby Folkdansgille på tunet och eftermiddagen avslutas med en sväng om på i den gamla trösklogen till spel av Åkerby-pojkarna; ofta förstärkta med spelmän som deltar i stämman.


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan