--Folkmusikfest Gustafs 25-26 augusti 2006
 

Programpresentation

Fredag 25 augusti, Silvberg
För mer information om Brorslotten, se www.brorslotten.se

Lördag 26 augusti, Gustafs
Ingvar Normans arv förs vidare av Folkmusikfest i Gustafs
I Södra Dalarna har en mycket stor skatt med äldre låtar och danser, väl i klass med vad som finns i andra delar av Sverige, inklusive Siljansbygden.
Denna stora folkmusikskatt står i fokus för Folkmusikfest i Gustafs, Säters kommun, som arrangeras av Södra Dalarnas Spelmanslag den 27 augusti 2005.
Södra Dalarnas Spelmanslag vill helt enkelt ge fler spelmän och dansare tillgång till denna stora folkmusikskatt som huvudsakligen förmedlats vidare till dagens generation av riksspelmannen Ingvar Norman som dog 1996.
Ingvar Norman från Säter i Dalarna har betytt mer än de flesta andra spelmän i landet när det gäller att sprida Sveriges folkmusiktraditioner.
Ingvars gedigna arbete, 2 332 upptecknade låtar och visor, är till stor del från Säter och Hedemora. Det är en helt unik samling. Desstom har Ingvar upptecknat många polskedanser som idag fått bred spridning i Sverige.
Fortfarande är det dock så att den stora låtskatten med äldre låtar är relativt okänd. Nu är det helt enkelt dags att det arv som Ingvar efterlämnar också får en bredare spridning.
Ingvar Norman föddes 1914 i Nordåkern i Säters kommun. Han föddes i en musikalisk familj. Både hans far och farfar spelade fiol och hans mormor Risshytt Maria Jansson sjöng gamla visor, som Ingvar tecknade upp senare under sin livstid. Ingvar flyttade snart med sina föräldrar till Smedgården i centrala Säter.När han var sju-åtta år började han spela cittra och fick försöka hänga med de andra spelmännen så gott han kunde. Det berättas att hans farfar kunde blänga till, om han spelade fel. När han var nio år började han spela fiol. Senare flyttade föräldrarna, Ingvar och syskonen, till gården vid Åsgränd i Säter, där Ingvar bodde en stor del av sitt liv.
1928 började han själv spela offentligt. Ingvar och hans far Edvard Norman cyklade liksom andra spelmän och spelade på tillställningar i Södra Dalarna. Ingvar och hans far Edvard blev riksspelmän samtidigt 1935. 1956 fick han Zornmärket i guld och 1961 Gås Anders Plaketten.
Ingvar arbetade hela sitt yrkesverksamma liv som vårdare vid Säters sjukhus. Sin fritid ägnade han åt det som han brann för och det kom att betyda många värdefulla insatser för folkmusiken, folkdansen, hemslöjds- och hembygdsrörelsen i Sverige och Dalarna.
Ingvar visade under hela sin livstid ett stort intresse för att fånga upp begåvningar som intresserade sig för folkmusik och folkdans. Flera av dagens spelmän och dansare från Södra Dalarnas Bergslag såsom Brodd Leif Andersson, Maria Hulthén, Erik Köpmans, Staffan Eriksson, Sara Lindbladh och Bengt Wittgren har gått i lära hos Ingvar.

Ann-Christine Östlund Bäckehag


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan