--Folkmusikfest Stjärnsund 4-6 augusti 2006
 

 

Lär dig spela näverlapp!

Kortkurs med näverlappsspelmannen Jan Lundström

Tid: 5-6 augusti 2006 kl 9-12
Plats: Café Gabriel Stierncrona, Stjärnsund

Hur lockar man musik ur en liten bit björknäver? Jan Lundström, Hedemora, är en av få som i dag behärskar konsten att spela näverlapp. Under Folkmusikfesten i Stjärnsund leder han en kortkurs för blivande näverlappsspelare. Här har du chansen att få lära dig grunderna för tillverkning och blåsteknik.

Vad är en näverlapp?
En näverlapp består av en tunn näverbit, ett par-tre centimeter i fyrkant. Lappen, som har rundad överkant, placeras mellan läppen och tänderna i nederkäken. Ljud får man genom att låta en tunn luftstråle sätta lappen i svängning. Tonhöjden reglerar man genom att dels spänna munnen olika hårt och dels genom att pressa med olika styrka. Svårt - men inte omöjligt. Tonomfånget ligger på ungefär en och en halv oktav.

Näverlapp har längre tillbaka spelats på många håll i världen, bl a i norra Finland, Ryssland och Tyrolen. Dalarna, Härjedalen och Jämtland är tre svenska landskap med en stark näverlappstradition.

Näverlapp – ett instrument med tradition i Hedemorabygden
Hedemoratrakten är en av få svenska bygder där näverlappsspelet har levt kvar in till våra dagar. Förra seklets store spelman var Strömsolles Karl Andersson från byn Nås söder om Hedemora. Han spelade ofta melodin på näverlapp samtidigt som han ackompanjerade sig själv på fiol eller cittra.

Strömsolles Karl lärde upp Arfs Karl Andersson från byn Boda strax norr om Hedemora, som i sin tur förmedlade tekniken vidare till sin son Erik Arfs. Erik blev sedan Jan Lundströms läromästare.

Anmälan:
Kursen kostar 150:- Anmäl dig genom att ringa 0225-80305 (Polhemsstiftelsen) Om ingen svarar går det bra att tala in anmälan inklusive namn adress och telefonnummer på telefonsvararen. Några dagar senare får du då en bekräftelse på din anmälan.

Frågor? Kontakta Jan Lundström
E-post: jan0225711166@telia.com
Tel. 0225-711166.

Till Stjärnsunds program


Arrangörsföreningen - Folkmusikfest i Gästrikland

Första sidan